Nur Hürsoy1, Önder Aydemir2, Sena Ünal3, Habip Eser Akkaya4, Ezgi Anamurluoğlu5, Melahat Kul6

1 Turhal Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Tokat, Türkiye
2 Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Kütahya, Türkiye
3 Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Erzurum, Türkiye
4 Karaman Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Karaman, Türkiye
5 Siirt Kurtalan Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Siirt, Türkiye
6 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

 

Özet

Amaç: Bu çalışmada Kantor’un tanımlamasından yararlanarak bilgisayarlı tomografi görüntüleri ile redundan sigmoid kolon sıklığını araştırmak, klinik önemi hakkında bilgi vermek ve radyologların bu bulgu hakkındaki farkındalıklarını arttırmak amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Ağustos 2017 ile Ekim 2017 tarihleri arasında başvuran 500 hastanın abdominopelvik BT görüntüleri değerlendirildi. Redundan sigmoid kolon saptanan hastalar ve kontrol grubunda rektus abdominis kas kalınlığı, abdomen ön-arka mesafesi, cilt altı yağ doku kalınlığı, psoas kas kalınlığı, her iki spina iliaka anterior süperior arası transvers mesafe ölçüldü ve kolonik divertikül varlığı karşılaştırıldı.

Bulgular: Hastaların 93’ünde (%18.6) redundan sigmoid kolon tespit edildi. Redundan sigmoid kolon tanısı alan ve almayan hastalar arasında yaş, yaş grupları ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.  Her iki spina iliaka anterior süperior arası transvers mesafe, redundan sigmoid kolon olgularında anlamlı olarak daha düşük bulundu.

Sonuç: Bu çalışma ile  Kantor’un tanımlaması kullanılarak bilgisayarlı tomografi kesitlerinde kısa süre içerisinde redundansinin değerlendirilebileceği gösterilmiştir.  Toplumda %20’ye yaklaşan redundansi, volvulus riski, zor kolonoskopi nedeni olması ve irritable barsak hastalıkları ile ilişkisi yönünden önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Redundan sigmoid kolon, volvulus, irritable bağırsak sendromu

 

Abstract

Purpose: Our purpose was to investigate the frequency of the redundant sigmoid colon on computed tomography (CT) images by using Kantor’s criteria and to compare the results with literature. We also aimed to emphasize the clinical importance of redundancy and to increase the awareness of radiologists for this condition.

Material and Methods: This retrospective study was performed with 500 patients who underwent CT scan from August to October 2017. Axial views were evaluated to detect the presence of the redundant sigmoid colon. The thickness of rectus abdominis muscle, psoas muscle, subcutaneous fat, anteroposterior diameter of abdomen and thetransverse diameter between each anterior superior iliac spinae were measured. The presence of colonic diverticulae was also noted.

Results: The redundant sigmoid colon was detected in 93 patients with a frequency of 18,6%. Age and sex were not significantly different between both groups. The transverse diameter between each anterior superior iliac spinae was significantly shorter in patients with  redundant sigmoid colon.

Conclusion: Kantor’s criteria is a useful method for evaluation of the redundancy of the sigmoid colon on axial CT images. The frequency of the redundant sigmoid colon is nearly 20% and this condition is important since it is a major risc factor for volvulus, it causes incomplete optic colonoscopies and is associated with irritable bowel syndrome.

Keywords: Redundant sigmoid colon, volvulus, irritable bowel syndrome