Rabia Ergelen 1 ,  Nilüfer Deniz Alberalar 1 ,  Ruslan Asadov 1 ,  Mustafa Ümit Uğurlu 2 ,  Erdem Kombak 3 ,  Çiğdem Ataizi Çelikel 3 ,  Davut Tuney

1 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye 

2 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye 

3 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye 

Turk Radyoloji Derg 2016; 35: 1-5
DOI: 10.5152/turkjradiol.2016.300
Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal, tümör, tomografi


Özet

Amaç: Gastrointestinal stromal tümörlerin (GİST) radyolojik özelliklerinin belirlenerek patolojik bulgularla karşılaştırılması ve malignite potansiyelini gösteren radyolojik kriterlerin belirlenmesi.

Gereç ve Yöntem: Primer GİST tanısı almış 53 hastanın demografik özellikleri, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri ve patolojik bulguları retrospektif olarak değerlendirildi. BT incelemesinde tümör lokalizasyonu, boyutu, sınırları, konturları, büyüme paternleri, boyanma özellikleri ve saldırganlık bulguları değerlendirildi. Patolojik değerlendirmeye göre lezyonlar düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Patolojik risk gruplarına göre BT bulguları karşılaştırıldı. Yüksek riskli tümörün belirleyicilerini araştırmak için, çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı.

Bulgular: Toplam 53 lezyonun 20 tanesi (%37,7) düşük, 9 tanesi (%17) orta, 24 tanesi ise (%45,3) yüksek riskli grupta yer almaktaydı. Risk gruplarındaki tümör boyutları değerlendirildiğinde; yüksek riskli gruptaki ortalama tümör boyutu orta riskli gruba göre daha yüksek saptandı (10,7±4,5 cm’e karşı 4,5±1,4 cm, p<0,001). Orta riskli grupla, düşük riskli grup arasındaki tümör boyutları arasında anlamlı fark saptanmadı (4,5±1,4 cm’e karşı 3,7±3,1 cm, p<0,6). Tek değişkenli regresyon analizinde yüksek patolojik riskin belirleyiceleri olarak hasta yaşı, tümör boyutu, kontur düzensizliği, boyanma paterni, kalsifikasyon, fistül ve nekroz varlığı saptandı (p<0,05). Çok değişkenli regresyon analizinde yalnızca lezyon boyutu yüksek patolojik riskin bağımsız belirleyicisi olarak bulundu (Odds oranı: 1,03; %95 güven aralığı, 1,001-1,07; p=0,03).

Sonuç: GİST’lerin BT ile tanımlanan bulgularından tümör boyutu, kontur düzensizliği, heterojen boyanma paterni, kalsifikasyon, fistül ve nekroz varlığı yüksek patolojik riskli tümörlerde daha sık görülmektedir. Ancak, bu parametreler arasında yalnızca tümör boyutu yüksek patolojik risk için bağımsız risk faktörüdür.